Από τα αρχαία χρόνια ήταν γνωστές οι ευεργετικές επιδράσεις της άθλησης τόσο στην σωματική, όσο και στην νοητική υγεία του ανθρώπου. Είναι επίσης γνωστό ότι τα καρδιολογικά προβλήματα αποτελούν την πιο συχνή αιτία θανάτου κατά την άθληση. Σε αθλητές μικρότερους των 45 ετών, αυτά οφείλονται σε συγγενείς καρδιοπάθειες, ενώ σε αθλητές μεγαλύτερους των 45 ετών σε στένωση (αθηροσκληρυντική) των στεφανιαίων αρτηριών. Ενα ποσοστό καρδιακών διαταραχών και αιφνιδίου θανάτου οφείλεται, ανεξαρτήτως ηλικίας, στην χρήση απαγορευμένων ουσιών (doping).

Ακόμα και μη απαγορευμένες ουσίες όπως τα συμπληρώματα διατροφής, η καφείνη, η νικοτίνη, τα αγχολυτικά, η υπερβολική κατανάλωση ασβεστίου, προιόντων σόγιας και γκρέιπφρουτ μπορεί να συνοδεύεται από καρδιακή υπερτροφία και αρρυθμίες.

Είναι σημαντικό λοιπόν, ΟΛΟΙ οι αθλούμενοι ερασιτεχνικά και επαγγελματικά, οι ενήλικες αλλά και τα παιδιά, να υποβάλονται σε πλήρη καρδιολογικό έλεγχο (φυσική εξέταση, ΗΚΓ, Τρίπλεξ καρδιάς, χόλτερ ρυθμού) πριν την έναρξη των αθλητικών τους δραστηριοτήτων! Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική σε αυτές τις περιπτώσεις, καθώς η πρώτη εκδήλωση νόσου στους αθλητές είναι ο αιφνίδιος θάνατος.

Επίσης πριν ληφθεί οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής ή ουσία/βιταμίνη για ενίσχυση της απόδοσης του αθλητή, θα πρέπει να λαμβάνεται ιατρική συμβουλή!

Ας αθληθούμε λοιπόν με ΑΣΦΑΛΕΙΑ, γιατί ο αθλητισμός πρέπει να συνδέεται μόνο με ευχάριστη διάθεση και ωραία γεγονότα.

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΔΟΚΙΑ
ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ
ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Συν. ΙΑΣΩ GENERAL
ΙΑΤΡΕΙΟ: ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ 2, ΧΟΛΑΡΓΟΣ
Τηλ: 2107784630, Κιν: 6974442360